Blackjack szabályok

Blackjack szabályok

2017-12-20 16:45:48 - Braňo "Ace"

BlackJack – egy szerencsejáték, melyet muszáj kipróbálnod

A blackjack az egyik legnépszerűbb szerencsejáték, melyet minden kaszinóban megtalálhatsz. Ez a játék nem csak egy világméretű jelenség, hanem az egyik legrégibb kártyajáték is egyben. Ennek ellenére a blackjack története nem teljesen világos. Számos, eltérő vélemény létezik ezzel a témával kapcsolatban. Néhányan azt állítják, hogy a blackjack az olasz "baccant" játék módosított változata, míg mások úgy vélik, hogy eredete a francia "vingt-et-un" kártyajátékhoz vezethető vissza. Sok országban ismertek és játszottak a hasonló játékokat.

Első pillantásra a blackjack egy egyszerű játéknak tűnik és ellentétben, más kártyajátékokkal, nem csak a szerencséről szól. Ha ismered a helyes stratégiákat és trükköket, akkor igen nagy mértékben megnövelheted az esélyedet a győzelemre. Rengeteg útmutatót és nyerési tippeket olvashatsz, ezek közül az egyik leghíresebb, a legendás blackjack játékos, Bryce Carlson, "Blackjack for Blood“című könyve.

Blackjack szabályok a játékosoknak

A blackjack játékban egy pakli, Francia kártyát használnak. A krupié ellen játszol és a célod pedig az, hogy olyan kártyákat gyűjts, melyeknek értéke magasabb, mint az osztó lapjainak értéke, de ne haladja meg a huszonegyet. Miért pont a huszonegyet? Mert két lap, vagyis egy ász és egy 10-es értékű lap, legmagasabb összértéke huszonegy lehet. Ez a nyerőkombináció az úgynevezett blackjack. Ha a kártyáid értéke meghaladja a huszonegyet, akkor elvesztetted a játékot.

Fontos, hogy mindig szem előtt tartsd a következőket: A célod, hogy legyőzd a krupiét, nem pedig az, hogy elérd a 21-et. Ezt több módon is elérheted. Az egyik lehetőség, hogy a forduló végén magasabb értékű lapokkal rendelkezel, mint a krupié, egy másik lehetőség pedig az, hogy egy ászt és egy 10-es értékű lapot kapsz. Ezek mellett a krupié is veszíthet, ha lapjainak értéke meghaladja a huszonegyet.

A kártyák értéke a blackjack játékban

  • A 2-től 10-ig terjedő kártyáknak névleges értékük van, azaz azonos a kártyán feltüntetett értékkel.
  • A J (Bubi), a Q (Dáma) és a K (Király) kártyák értéke 10.
  • Az ász (A) értéke 1 vagy 11 lehet, attól függően, hogy te mit választasz.

A kártyák kiosztása a blackjack játékban

Miután mindenki elhelyezte a tétjeit, a krupié jobbról balra haladva kiosztja a lapokat. Minden játékos, két, színével felfele fordított lapot kap. A krupié szintén két lapot kap, de ezek közül csak az egyik lap van felfordítva. A játékosok nem érhetnek a lapokhoz.

Ha két olyan lapod van, amelyek közül az egyik egy ász, a másik pedig egy 10-es értékű lap, akkor blackjack-ed van és nyertél. Ebben az esetben a kaszinó tétjeid másfélszeresét fizeti ki. Ha krupiénak szintén elérte blackjack-et, akkor a játék eredménye döntetlen, tétjeidet pedig felhasználhatod a következő fordulóban.

A játékosok lehetőségei a játékban

  • Hit/Draw (lapkérés) – A játékos elfogad még egy lapot az osztótól.
  • Stand (megállás) – Passzolsz/megállsz, ami azt jelenti, hogy nem kérsz újabb lapot.
  • Double (tét megduplázása) – megduplázod a tétedet. Ekkor az osztó még egy lapod ad, majd a játék véget ér.
  • Split (megosztás) – megosztod a játékot. Ha ugyanolyan értékű kártyákkal rendelkezel akkor kettőbe oszthatod őket – ezt követően minkét lapra külön leosztás következik. Azonban a tétet is dupláznod kell.
  • Surrender (feladás) – feladod a játékot. Megállhatsz, ha az első két lap nem nyerte el a tetszésedet. Ebben az esetben elveszíted a téted felét.
  • Insurance (biztosítás) – úgy működik, mint egy biztonsági háló. Akkor is nyersz ha krupiénak blackjack-je van, a kifizetési arány pedig 2:1. Azonban annak a valószínűsége, hogy a krupié blackjack-et kapjon olyan kicsi, hogy általában nem érdemes használni a biztosítást.

Mikor esel ki a játékból

  • Ha a lapjaid értéke meghaladja a huszonegyet – akkor is, ha krupié lapjainak értéke szintén meghalad a huszonegyet.
  • Ha úgy döntesz, hogy megállsz és nem kérsz több lapot.
  • Ha úgy döntesz, hogy duplázol. Ebben az esetben kapsz még egy lapot, majd a játék véget ér.

Blackjack az osztóra vonatkozó szabályok

Míg a játékosoknak több választási lehetőségük van, a krupié előre meghatározott szabályok alapján játszik.

  • Ha a kártyái értéke 16 vagy annál kevesebb, akkor egy újabb lapot kell húzzon. Ha a krupié a következő kártyájával meghaladja a 21-es értéket, ki kell fizetnie a játékosok nyereményeit – vagyis a játékos visszakapja tétjét és ezen felül meg a tét 100%-át.
  • Ha a kártyái értéke 17 vagy több, akkor meg kell állnia.

A blackjack-et számos módon lehet játszani. A szabályok ismerete feltétlenül szükséges, de a blackjack stratégiák alapvető táblázatát is hasznos megtanulni. Ha kezdő vagy fontos, hogy kezdetben kisebb tétekben játsszál, de a legjobb ha először kipróbálod a blackjack játékot ingyen.

Próbáljon ki egy kedvenc játékot ingyen
Egy paklis blackjack Kártyajáték NetEnt Játszik
Pontoon Blackjack Kártyajáték NetEnt Játszik
Royal Crown Blackjack Kártyajáték Novomatic Játszik

Ez a weboldal sütiket használ a megjelenített tartalom minőségének javításának érdekében. A sütiket letilthatja, a böngésző beállítások menüjében. Ez az oldal csak 18 éven felülieknek szól.

Elfogadom